Glaze Residence

Glaze Residence

The Glaze Residence is composed of three distinct interlocking volumes, oriented on two grids/axis located on a tight beach community site.

On the ground floor, two volumes align to the city grid; the garage, relating to the street, and an indoor/outdoor pavilion relating to the exterior spaces. Ground floor exterior spaces are connected by a path of concrete stepping stones set in loose rock creating a path that weaves from the street through the house and into the backyard. Between the courtyard and backyard, a pavilion enclosed by two glass roll-up garage doors act as an entertainment space when open and as a guest room with a Murphy bed when closed. This open space also doubles as a children’s play space connecting the small tight areas into a larger contiguous play yard.

The majority of the house is contained in a floating volume supported by the agrage and pavilion. This corrugated metal clad piece is rotated of the city grid allowing for access to west and south light with views now obtainable from both the front and back spaces as one looks towards the ocean. The middle of the volume is eroded by a deck on the top floor, which allows south light into the ground floor courtyard and glassed-in circulation core.