Deiser Residence

Deiser Residence

The stair-stepping scheme of this single-family residence stays under the city’s sloping height limit while creating views at each floor level. The garage, at the lowest part of the design, is separated from the balance of the building by a landscaped area that creates a natural yard for the living spaces. This project is an aggressive piece of architecture that sits between two turn-of-the-century bungalow buildings. As you can see from the street rendering, the forms relate to the scale of the neighborhood structures through transparent planes. The orange element (later changed to burgundy in final building) at the north side of the building is the circulation module for the structure. It marries the main entry on the street to the side entry at the west alley giving visual access throughout.

The small view deck was designed to slide under the height limit and provides a view of all three local piers, which can only be seen from that furthest west vanishing point. This steel and glass element completes the composition of the Dieser residence with a gravity defying “tech” look which is in stark contrast to the quaint surrounding homes.